Een hypotheek berekenen bij Ikbenfrits

Het kopen van een huis kan niet zonder vooraf een hypotheek te berekenen. Het afsluiten van zo’n hypotheek moet natuurlijk wel goed gebeuren, het is immers iets waar men gemiddeld 30 jaar aan vastzit. Voordat overgegaan kan worden tot het kopen van een huis, zal berekend moeten worden hoeveel de maximale hypotheek kan zijn.

Het berekenen van de maximale hypotheek helpt om beslagen ten ijs te komen bij de onderhandelingen over de koop een woning. Wat die maximale hypotheek is, hangt af van verschillende factoren. Dit is gemakkelijke te berekenen via de rekentool van Ikbenfrits. Deze tool vraagt om informatie over het te kopen huis, maar ook over de persoonlijke situatie. Door deze informatie te combineren, kun je de maximale hypotheek berekenen. Op basis van alle informatie wordt een eerlijk hypotheekadvies gegeven en worden de toekomstige maandlasten direct duidelijk.

Handige online rekentool

Zodra duidelijk is wat de huidige stand van zaken is en welke mogelijkheden er zijn voor het kopen van het droomhuis, kan via Ikbenfrits direct een afspraak gemaakt worden. In deze gratis telefonische afspraak kan met een van de hypotheekadviseurs de huidige situatie en de mogelijkheden besproken worden.

Via de online agenda kan een afspraak ingepland worden op een geschikte datum en tijdstip. Dit is een telefonische afspraak, dus het kan plaatsvinden op de bank, in de tuin of aan de eettafel. Reistijd is geen issue. Aan het einde van dat gesprek is duidelijk wat het hoogste bod voor het droomhuis mag zijn en wat de bijbehorende maandlasten zullen worden.

Zo kun je een hypotheek berekenen

In de tool van Ikbenfrits wordt om een aantal gegevens gevraagd. De geboortedatum is een van de eerste aspecten waar naar wordt gekeken bij het berekenen van een hypotheek. Als iemand binnen 10 jaar na het aanvragen van de hypotheek met pensioen gaat, is dat van invloed op de hoogte van de maximale hypotheek die iemand kan krijgen.

Ook het inkomen is een belangrijk punt op basis waarvan de hypotheek wordt berekend. De maximale hypotheek mag ongeveer 4,5 keer zo hoog zijn als het bruto jaarinkomen. Als de hypotheek wordt afgesloten door twee mensen, dan wordt het inkomen van de partner voor maximaal 70% meegeteld.

Hypotheek zonder vast contract

Het type werk dat iemand doet, en vooral de vastigheid van de baan, is voor een bank erg belangrijk. Hoe meer vastigheid iemand heeft, des te zekerder de bank ervan kan zijn dat ze het geleende geld terug gaan krijgen. Gelukkig is het hebben van een vast contract tegenwoordig geen harde eis meer. Ook voor mensen zonder vast contract, (startende) ondernemers of flexwerkers zijn er veel mogelijkheden om een hypotheek te berekenen.

Eventuele financiële verplichtingen worden tot slot ook meegenomen bij het berekenen van een hypotheek. Denk hierbij aan een (studie)schuld, kinder- of partneralimentatie. Al deze maandelijkse verplichtingen hebben invloed op wat aan hypotheek betaald kan worden per maand. Bij het berekenen van de hypotheek is het belangrijk om hier eerlijk over te zijn. Zo kan voorkomen worden dat de maandlasten te hoog worden en de hypotheek niet betaald kan worden.

Bijna alle schulden worden bijgehouden in het BKR (Bureau Krediet Registratie), maar de schulden van DUO (een studieschuld) staan hier niet in. Bij het berekenen (en aanvragen) van de hypotheek is het belangrijk om deze handmatig door te geven, om een realistisch beeld van de toekomst te krijgen.