Historische lakzegels laten maken

Wij zijn een landgoed in Gelderland met een rijke historie en dat vind je bij ons overal in terug. In de loop der tijd is de adellijke familie meer op de achtergrond getreden en is de buitenplaats met het landgoed en het hoofdhuis meer publieke doeleinden gaan bekleden. Er kan bij ons hoofdzakelijk getrouwd worden en we geven rondleidingen op aanvraag of op uitnodiging. Omdat wij graag nog zoveel mogelijk in de stijl willen werken van de periode waaruit de buitenplaats stamt hebben we lakzegels laten maken. Deze gebruiken we voor al onze correspondentie om net dat beetje meer authenticiteit aan brieven en uitnodigingen te geven. De historie komt in alle details bij ons net een beetje meer tot leven.

Originele lakzegels via Stempels.nl

Op stempels.nl hebben we lakstempels gevonden die we op maat konden laten maken. Zo kunnen we nu lakzegels maken die precies bij ons passen. We wilde voor onze lakzegels gebruik maken van de afbeeldingen uit twee oorspronkelijke zegelringen die nog in de familie zijn. Deze ringen kunnen we niet zelf gebruiken voor onze lakzegels, want die zijn nog in het bezit van de nazaten van de familie. Wel hebben we afbeeldingen van de ringen en weten we hoe deze eruit zien. Er zijn een aantal ringen in omloop die we wilde gebruiken voor de lakzegels op onze correspondentie. We hebben één lakstempel laten maken met het familiewapen dat ook in het huis terug is te vinden. Die gebruiken we voor correspondentie naar onze gasten, bijvoorbeeld de bruidsparen die bij ons komen trouwen. Zij krijgen bij hun huwelijk ook altijd een geschreven felicitatie op handgeschept papier en daarvan wordt de envelop ook met een lakzegel verzegeld. De activiteiten op de buitenplaats worden vanuit de familie door twee nazaten geïnitieerd en onder hun toezicht worden vaak de rondleidingen gegeven. Wanneer mensen hiervoor genodigd worden, gebruiken we lakzegels met de letters van beide nazaten, zodat met de lakzegels al direct zichtbaar is wie de uitnodiging heeft verstuurd. Dit is een mooie en originele manier voor ons om toch weer een klein stukje meer de historie terug te kunnen laten komen in ons aanbod. De lakstempels zijn overigens heel vakkundig gemaakt en de lakzegels zien eruit als vanouds. We hebben ze eens vergeleken met lakzegels van vroeger en de oude zijn iets verkleurd, maar verder komen ze heel dicht overeen en dat is toch bijzonder.

Traditionele zegellak

Bij Stempels heb je een aantal keuzes in het kiezen van de lak die je voor de zegels gebruikt.  Je kunt daarbij kiezen uit:

  • Stempelkussens
  • Flexibele zegellak
  • Traditionele zegellak
  • Lakkorrels
  • Materiaal om lak te laten smelten

Voor ons is het natuurlijk erg belangrijk om de authenticiteit van de lakzegels in alles door te voeren en daarom hebben wij ervoor gekozen om traditionele lakstaven aan te schaffen via Stempels.nl. Deze worden in handige doosjes met meerdere stuks verkocht en zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Wij hanteren een aantal kleuren. Voor de meeste correspondentie gebruiken we bordeauxrode zegellak, want die benadert de originele historische lak het meeste. In geval van overlijden of rouwpost gebruiken we zwarte zegellak en voor bruiloften hebben we een tijdje witte zegellak gebruikt, maar zijn we overgestapt op goudkleurige zegellak, want dat oogt heel mooi op het handgeschepte papier. Voor de zekerheid hebben we ook altijd koper en lichtblauw in huis, omdat die goed bij de historische kleuren van het huis passen, maar die gebruiken we zelden. Het is echter wel fijn dat er zo veel keuze is en dat we op deze manier met nieuwe lakstempels en zegellak een historisch tintje kunnen geven aan hedendaagse correspondentie.

Lees meer…