Wanneer laat je een boom omzagen met professionele hulp?

Als het gaat om doe-het-zelf projecten, zijn er dingen die je als een professional aankan en andere die je beter aan een professional overlaat. Een kamer schilderen? Ga ervoor! Je badkamer herinrichten? Lastig, maar je zult het ongetwijfeld tot een goed einde brengen! Een boom planten? Zeker! Maar hoe zit het met het met een boom omzagen? Is het veilig een boomomzagen? Zijn er risico’s verbonden aan het eigenhandig omzagen van een boom? Onthoud alvast deze vuistregel: als je een ladder moet gebruiken om boomtakken te bereiken en te verwijderen, dan is die boom te groot om veilig om te zagen. Als je met een kettingzaag op een ladder zou gaan staan, zouden er zoveel dingen kunnen misgaan. Je brengt jezelf en je woning onder een groot risico. Je zou van de ladder kunnen vallen, de controle kunnen verliezen of erger. En de takken die je van de boom zaagt, kunnen op je huis vallen, door een raam gaan, jou raken of de ladder. Stel je voor als je valt, terwijl je een bewegende kettingzaag vasthoudt! Vallende boomtakken zijn groot en volledig onvoorspelbaar, wat voor een gevaarlijke combinatie zorgt. Hoewel er heel veel dingen in de tuin zijn die je veilig en gemakkelijk zelf kunt doen, is zelf een boom omzagen het geld dat je bespaart niet waard. Als je jezelf bezeert, volgen medische rekeningen en als je je huis beschadigt, moet je ook die reparaties betalen.

Doe het anders: een boom omzagen om duurzame meubels te maken

Wil je graag veilig een boom omzagen en uit de stam een meubelstuk laten maken? Wilfred Kalf klaart de klus voor jou! Op de pagina wilfredkalf.nl kun je zijn veelzijdige galerij aan duurzame meubels op maat bekijken. Wilfred zorgt niet alleen voor een boom omzagen in alle veiligheid en het maken van meubels, hij selecteert ook het beste hout aan de hand van volgende punten:

  • Goed hout identificeren – Laten we eerlijk zijn, een van de meest cruciale stappen in het vervaardigen van houten meubels is het vinden en gebruiken van de juiste materialen. Vers omgezaagde levende bomen zijn geen goed meubilair. Als het hout niet goed wordt uitgehard, hebben groene of natte houtblokken de neiging om drastisch krom te trekken tijdens het droogproces.
  • Gewicht – Goed gedroogd hout moet licht in gewicht zijn ten opzichte van zijn grootte. Je kunt een nat en een droog stuk hout vergelijken om het verschil te voelen
  • Droogheid – Droogheid kan op verschillende manieren worden gecontroleerd. Schraap het houtblok om te controleren of de schors afbladdert. De schors van een droge stam zal in kleine vlokken wegschrapen. Gebruik verder de stompe rand van een mes om het vochtgehalte van het houtblok te controleren. Gebruik de scherpe rand niet om in het hout te graven en deze mogelijk te beschadigen.
  • Rotting en vochtschade – Goed hout dat afkomstig is van een boom die tijdens het staan is gestorven, is uniform droog. Het vocht heeft de boom van boven naar beneden verlaten. Helaas wil dit nog niet zeggen dat het hout van de boom goed is voor het vervaardigen van meubels. Omgevallen bomen liggen vaak op de bosbodem en absorberen aan één kant vocht. Deze boomstammen kunnen aan één kant helemaal droog zijn, terwijl ze aan de andere kant rotten.

Denk ecologisch

Laat jouw boom omzagen door een vakman als Wilfred (het zaagsel gaat zelfs naar een zorgboerderij!). Jij neemt geen enkel risico met een boom omzagen en je krijgt er een prachtig en uniek meubelstuk voor in de plaats. Geen boom omzagen, maar wel interesse in het werk van Wilfred? Hij heeft heel wat keuze aan hout in zijn werkplaats!